Boligfortjeneste beskattes ikke i Danmark – fair?

Fra tid til anden kommer det op i medierne, hvordan det at købe et hus kan gøre en rig.

Det modsatte kan også ske – mange af dem, der har købt fast ejendom op til finanskrisens indledning for år tilbage fortryder det i dag, da værdien er faldet ganske drastisk.

Men før finanskrisen slog ind, tjente mange danskere op til millioner af kroner på at have købt deres hus det rigtige tidspunkt. Værdierne blot steg og steg.

I Danmark er det sådan, at gevinst på køb og salg af fast ejendom ikke beskattes, hvis man privat har boet i huset. Det kan betyde en helt enorm gevinst, hvis man køber og sælger på det rigtige tidspunkt.

Spørgsmålet er, om det er fair – for man bliver reelt betalt mange penge uden at have udført et reelt stykke arbejde?

Værre bliver det blot af, at des dyrere et hus, man køber; des større en gevinst kan man også have chance for at score, når det bliver solgt senere igen. Og des større et tab, kan man blive tvunget til at tage, hvis ikke det bliver til noget.

Enhedslisten siger nej

Især et parti har været en meget udpræget modstander af, at man kan tjene penge på at eje fast ejendom. Der er (naturligvis, fristes man til at sige) tale om Enhedslisten. De vil have gjort indtægt fra gevinst på fast ejendom beskattet ligesom al anden indtægt, således, at man ikke kan blive rigere på blot at investere penge i mursten. Se kilde her.

Andre partier har dog ikke været sene til at slå dette forslag væk.

Delvist fordi, at boligejerne i Danmark er en meget stor gruppe. Og de bliver næppe mere tilbøjelige til at stemme på en, hvis man fjerner en indtægtskilde så stor som denne fra dem.

Og delvist bør tab på fast ejendom kunne fradrages i ens skattebetaling, hvis gevinsten beskattes – og det er der heller ingen, der har interesse i.

”Lige meget, når det gælder for alle”

En bekendt af min familie solgte for nyligt deres hus på Amager (de fandt ejendomsmægleren her). Dette var til et tab siden da købte huset i 2006.

Tabet var ikke så stort, som det kunne have været – Amager og resten af hovedstaden er ikke så hårdt ramt som mange andre dele af landet er.

Ejendomsmægleren prøvede at muntre vennerne op her ved at fortælle, at det ikke kun var dem, der havde taget et tab – det havde dem, hvis hus de skulle til at købe sandsynligvis også. Og så er det jo ”lige for alle”.

Undtagen for dem, der ikke købte før finanskrisen, men valgte at leje i stedet, that is.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *